„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

 
2016:    февруари | март | април | јуни | август | септември |
2015:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | октомври | ноември |
2014:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | декември |
2013:    февруари | март | април | јуни | септември | ноември | декември |
2012:    февруари | март | април | септември | октомври | ноември | декември |
2011:    јануари | март | април | мај | јуни | август | септември | октомври | ноември | декември |
2010:    јануари | февруари | април | мај | јуни | јули | октомври | ноември | декември |
2009:    јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември |
2008:    март | април | мај | јуни | јули | септември | октомври | ноември |
2007:    февруари | мај |
2006:    јануари | јуни | ноември | декември |
2005:    март | април | јули | октомври |
2004:    јануари | април | јуни | ноември | декември |
2003:    март |
 
 Апсурдноста на разноликоста на тероризмот
(31 окт 2005)

На репертоарот на Драмски театар е уште една претстава што ќе си го бара своето место во меморијата на публиката. Тоа е драмската приказна за тероризмот како начин на размислување од каков било карактер и вид, а уште повеќе како начин на дејствување. Ја испишува ирскиот драмски автор Мартин Мекдонах (1970) со наслов „Поручникот од Инишмор“ (2001) и е дел од неговата трилогија „Островите Аран“. Драмата има оправдано богат живот на европските театарски сцени, а на сцената на Драмски ја режира Зоја Бузалковска. Ликовите во претставата ги играат осуммина актери - Драган Спасов, Филип Трајковиќ, Дејан Лилиќ, Камка Тоциноски, Рубенс Муратовски, Гоце Тодоровски, Лазе Манасковски и Атанас Тановски. Шансите за гледаност на претставата се токму во овие актери пред кои засега стои предизвика: доколку ги земат ситуациите во свои раце (што најверојатно и ќе се случи) многу нешта во неа ќе добијат повозбудлива креативност.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 Поповски, Ристановски, Драмски и се е можно
(12 окт 2005)

Молиеровиот „Дон Жуан“ на сцената на Драмскиот театар е претстава на режисерот Александар Поповски создадена според и со сето она што може на сцената да го создаде актерот Никола Ристановски, во која се и уште седумнаесет актери, а сите заедно создаваат на сцената. Се почнува и завршува низ концептот на Поповски што го раздробува текстот, за чија изведба драматург е Деспина Ангеловска, и потоа применува процес на истражување во кој сцената е простор на кој се е можно. Се разбира, во режисерската идеја и во актерската изведба, во која се костимите на Ивана Васиќ, кореографијата на Кренаре Невзати-Кери, применетиот видеодизајн и музиката.


Симнете ја новоста  |  Прочитај повеќе
 
 
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios