„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

       
Рубенс Муратовски

 

 Рубенс Муратовски, роден 1971 год. во Скопје. 1996 година дипломира на ФДУ Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, во класата на Проф. Љубиша Георгиевски, а од 2000 година се вработува во Драмски театар Скопје. Со актерството Р. Муратовски започнува уште од најрани години кога настапува во главната улога на детската серија „Белото циганче“ и „Булки крај шините“. Во текот на годините, како студент а и потоа, остварува забележителни главни и споредни улоги во претстави на матичниот театар, но и на сите други театарски сцени во државата.


 Поважни театарски улоги:

Агамемнон - geNOcid21, од Љубиша Георгиевски, р. Владлен Александров, ДТС 2011

Војникот – Супернова, р. Златко Славенски, ДТС, 2008
Инспекторот Дадо – Комшилук наопаку, р. Ненни Делместре, ДТС, 2008
Спасе – Македонски рулет, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2007
Поткаљосин – Женидба, р. Лилиа Абаџиева, Битолски театар, 2006
Џејмс – Поручникот од Иншимор, р. Зоја Бузалковска, ДТС, 2005
Дантон – Смртта на Дантон, р. Дејан Пројковски, Струмички театар, 2005
Гаврил – Лет во место, р. Љупчо Георгиевски, ДТС, 2005
Инкасаторот, Црна Арапина ... – Маме му ебам, кој прв почна, р. Дејан Пројковски, Битолски театар, 2004
Луков – Црнила, р. Дејан Пројковски, Театар Штип, 2004
Штурецот – Како се станува цар, Зоја Бузалковска, ДТС, 2003
Тој – Нема да верувате што ми случи вечерва, р. Кристијан Ристевски, ДТС, 2003
Амнон – Јонадаб, р. Дејан Пројковски, ДТС, 2003
Хомо еректус, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2002
Детето – Сонот на смешниот човек, р. Александар Ивановски, Театар Велес, 2002
Драга Елена Сергеевна, р. Александра Ковачевиќ, Театар Штип, 2002
Војцек – Војцек, р. Боро Драшковиќ, ДТС, 2002
Тетовирачот – Тетовирани души, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2001
Лизандар – Сонот на летната ноќ, р. Димитар Станковски, ДТС, 2001
Затвореникот, судијата ... – Кандид во земјата на чудата, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2000
Мефисто, р. Коле Ангеловски, ДТС, 2000
Јованка Орлеанка, р. Љубиша Георгиевски, 2000
Ферхад и Ширин, Јуџел Ертел, 2000
Мисот на малиот град, р. Владо Талевски, МНТ, 1999
Стражарот -
Антигона ин Техноленд, р. Галин Стоев, МНТ, 1999
Тхе Ловер, р. Зоја Бузаловска, 1999
Хамлет, р. Владо Цветановски, 1999
Бесконечно патување, кореограф Искра Шукарова, МНТ, 1998
Ромео – Ромео и Јулија, р. Наташа Поплавска, Струмички театар, 1998
Ојдипус Тиранос, р. Зоја Бузалковска, 1997
Среќата е нова идеа во Европа, р. Владо Цветановски, 1997
Мечка, р. Синиша Ефтимов, ФДУ, 1996
Џек - Питачка опера, р. Горан Тренчовски, ДТС, 1996
Теди Брјустер – Арсеник и стара тантела, р. Љубиша Георгиевски, ДТС, 1995, дипломска работа
Дрвеница, р. Владо Денчов, театар Скрб и утеха, 1994
Луна прима, р. Горан Тренчовски, приватен проект, 1994
Билет за пеколот, р. Душан Наумовски, Универзална сала, 1994
Кандид во земјата на чудата од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС

Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009

Филмски улоги: 

Мост, р. Коле Манев, 2003
Снимателот – Подгревање на вчерашниот ручек, р. Костадин Бонев, 2001
Корто Малтезе – Прашина, р. Милчо Манчевски, 2000
Алек – Вета, р. Теона Митевска, 2000
Војникот – Стаорец, р. Андреј Андреевски, 1999
Voice,
р. Филип Апостолски, 1999
Ване – Белото циганче, р. Ацо Алексов, 1984
Таруно – Булки крај шините, р. Душан Наумовски, 1980

 

Награди:

Награда за најдорба машка улога на Фестивалот за античка драма „Стоби“ 2011 г., за улогата на Агамемнон во претставата „geNOcid21“


  

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios