“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

       
Роберт Вељановски

 Роберт Вељановски, роден 05.02.1968 година, дипломиран актер на Факултет за Драмски уметности, Унивезритет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје. Од 1997 година е вработен во Драмски Театар Скопје. Како актер реализира повеќе главни и споредни улоги не само во театарски претстави, туку и во филмови, телевизиски и радио проекти. Ангажиран е и како лик во повеќе перформанси и рекламни спотови.  


 
 

 

Театарски улоги:

Перо - Грев или шприцер, од Сашко Насев, р. Деан Дамјановски, ДТС 2011

Полковникот - geNOcid21, од Љубиша Георгиевски, р. Владлен Александров, ДТС 2011

Флерант - Вообразен болен, Жан Батис Молиер, р. Љубиша Георгиевски, 1993, ДTC
Андреј -
Марко Крале, Младен Србиновски, р. Љубиша Георгиевски, 1993, НТ Прилеп
Слугата - Животот е сон, Калдерон де ла Барка, р. Слободан Унковски, 1993 ДТ
C
Ломов – Просидба
, Антон Павлович Чехов , р. Љубиша Георгиевски, 1994, НT Куманово
Газдата - Сон на една пчела , Жанина Мирчевска , р. Златко Славенски , 1994, МКЦ Скопје
Алфред - Розенкранц и Гилденстерн се мртви, Том Стопард , р. Златко Славенски, 1994, ДТС
Мортимер Бјустер - Арсеник и стара тантела
, Ото Кеселринг Јозеф, р. Љубиша Георгиевски, 1995, ДТС
Абдулини Жандармот – Ревизор, Николај В.Гогољ, р. Љубиша Георгиевски, 1995, ДТС
Натемаго - Лазаревото писмо, драматизација по расказ на Живко Чинго, драматизација Спасовски Томислав и Љубиша Горгиевски, р. Љубиша Георгиевски , 1995, НТ Куманово
Иван – Соба, Сашко Насев, р. Сашко Насев, 1995, МКЦ Скопје
Слугата – Кумови, драматизација и адаптација Коле Ангеловски, р. Коле Ангеловски, 1995, ДТС
Хенри Филч - Питачка опера, Вацлав Хавел, р
. Горан Тренчовски, 1996, ДTC
Андреј - Вазна од порцелан, Југослав Петровски, р. Џорџ Роман, 1996, ДТС
Г-дин Оксенби – Гардеробер, Роналд Харвуд , р. Љубиша Георгиевски, 1996, ДТС
Водачот , Распод, Ајсхил, Тадеуш, Кантор, Шекспир, Бекет - Среќата е нова идеја во Европа, Јордан Плевнеш , р. Владимир Цветановски, 1997, ДТС
Креонт - Ојдипус тиранос, Софокле, р. Зоја Бузалковска, 1997, ДТС
Фили Кулен - Заводникот од западниот свет, Џон Милингтон Синг, р. Коле Ангеловски, 1997, ДТС
Филип Глас - Тхе ловер, неколку автори, р. Зоја Бузалковска, 1997, ДТС
Цветко и Јузбашијата, Солунски патрдии, Миле Неделковски, р. Коле Ангеловски, 1997, ДТС
Чернодрински и Осман Бег - Фуцк ѕоу, според МКС од Војдан Чернодрински, драматизација и режија Стојановска Искра, 1998, ДТС
Младото момче и младиот господин - Шницлер, Артур, Рондо, р. Љупчо Георгиевски, 1998, Народен театар Велес
Неоптолем - Филоктет, Љубиша Георгиевски , р. Љубиша Георгиевски, 1998, ДТС
Д-р Ломбарди и Бригела - Арлекин слуга на двајца господари, Карло Голдони, р. Коле Ангеловски, 1999, ДТС
Сергеј Павлович Војницев – Платонов, Антон Павлович Чехов, р. Димитар Станкоски, 1999, ДТС
Жан Марк - Стари миризби, Мишел Тремблеј, р. Коле Ангеловски, 1999, ДТС
Звездочитачот и Стражарот - Ферхат и Ширин, Назим Хикмет, р. Ертен Јуџел, 2000, ДТС
Пјер Кошон - Јованка Орлеанска, Љубиша Георгиевски , р. Љубиша Георгиевски, 2000, ДТС
Клаус Ман и Себастијан Брукнер - Мефисто, според новела на Клаус Ман, р. Коле Ангеловски, 2000, ДТС
Лизандер - Сон на летната ноќ, Вилијам Шекспир, р. Димитар Станкоски, 2001 ДТС
Клоу – Крајот на играта, Семјуел Бекет, р. Горан Тренчовски, 2001, СП Скопје и Скопско лето
Јаков – Дупло дно, Горан Стефановски, р. Благојче Божиновски, 2001 НТ Велес
Тим – Црни Куклички, Венко Андоновски, р. Димитар Станкоски, 2001, МНТ Скопје
Андрес - Војцек, Георг Бихнер, р. Бора Драчковиќ, 2002, ДТС
Човекот – Процес, Благојче Божиновски, р. Благојче Божиновски, 2002 НТ Прилеп
Доктор Боу - Мачка на вжештен лимен кров, Вилијам Тенеси, р. Краисмир Спасов, 2003 ДТС
Дамјан – Магде љубов моја, Сашко НАсев, р. Димитар Станкоски, 2003, Универзална сала Скопје
Раскажувачот, Вториот брат, Кучето, Стражарот – Сказна за царот и овчарот, Бошко Трифуновиќ, р. Коле Ангеловски, 2003, Театар за деца и младинци Скопје
Дон Педро - Што е тоа што ги тера жените навечер да трчаат по улиците на Мадрид, Калдерон де ла Барка, р. Ангеловски Коле, 2003 ДТС
Тузенбах – Три сестри, Антон Павлович Чехов, р. Димитар Станкоски, 2004, ДТС
Тимотеј – Суво дрво, Петре Бакевски, р. Горан Тречовски, 2005, Астер профукција и Универзална сала Скопје
Спиро Квачка – Ладало, Карло Голдони, р. Коле Ангеловски, 2006, ДТС

Кандид во земјата на чудата од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС

Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009

 

 

Филмски улоги:

Покераш – Светло Сиво, р. Александар Попвски, 1993, Вардар филм Скопје
Иван младиот – Ангели на отпад, р. Димитри Османли, 1996, Вардар филм Скопје


ТВ и Радио улоги:


Цуфа – Бумбари, Сашко Насев, р. Горан Тренчевски, 1996, МТВ
Патеписец и наратор – Македонски манастири, р. Драги Савевски, Играно документарен филм, 1997, МТВ
Роберт – Дали, како што, Роза Трајковска, р. Драги Савевски, Серија за деца, 1998, МТВ
Стаорецот – Стаорец, Андреј Трајковски, краток игран филм, 1999, МТВ
Владимир – Владимир, Андреј Трајковски, р. Андреј Трајковски, краток игран филм, 2000, МТВ
Фидан – Вампирџии, Владимир Плавевски, р. Горан Тренчовски, игран филм, 2001, МТВ
Мафијаш – Заведени, Слободан Деспотовски, р. Слободан Деспотовски, ТВ серија, 2001, СП Продукција
Иван – Глужд во времето, Ѓорѓи Стојановски, р. Ѓорѓи Стојановски, игран филм, 2001, МТВ
Фотографот – Волци, Слободан Деспотовски, р. Слободан Деспотовски, игран филм, 2003, СП Продукција
Коста Рацин – Ракување, Атанас Бојаровски, р. Атанас Бојаровски, 2004, Продукција Бојаровски
Муфтија – Струшкиот учител, Атанас Бојаровски, р. Атанас Бојаровски, краток игран филм, 2004, Продукција Бојаровски
Јумбо – Црнката со плави очи, Ристо Давчевски, р. Горан Тренчовски, радио драма, 2002


Перформанси и рекламни спотови:


Поетот – Тутунски ракувања, Горан Тренчевски, 2001, продукција на Македонија Табак 2000
Зошто да чекаме – рекламен спот на Влада на Р. Македонија, 1994,
Sashi and Sachi Production, Belgrad
ОКИТЕКС, рекламен спот, 1994,
Aquerius production, Skopje
COSMOFON,
рекламен спот, 2005, New moment, Скопје

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios