„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

       
Гоце Тодоровски

 
Гоце Тодоровски, роден во Кичево, 1951 година. По завршувањето на Факултетот за Драмски уметности, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, се вработува во Драмски театар Скопје и веднаш се истакнува како мошне надарен и суптилен комичар. Покрај ангажманите во матичниот театар, тој е често присутен на програмите на радиото и телевизијата учествувајќи во скоро сите хумористично – сатирични емисии, драми, серии и друго. Чест гостин е и во другите театарски куќи во Македонија.


Поважни театарски улоги:

Лука Лукиќ – Ревозор од Гогољ, ДТС
Докторот – Веселата смрт од Евреинов, ДТС
Цанде – Солунски патрдии од М. Попоски
Пантагруел – Пангуриј од Р. Богдановски
Царчето – Чудото на Свети Ѓорѓија од Р. Богдановски
Леле мале – Јадигар од В. Манчев
Питу – Сара Бернар од Џ. Марел
Генералот – Балконот од Ж. Жене
Ринго – Чија си од С. Насев
Ќорле – Кумови од К. Ангеловски
Кирца – Викенд на мртовци, ДТС
Полицаецот – Клаустрофоб, ДТС
Ангеле – Лет во место од Г. Стефановски, ДТС
Докторот – Болва во уво, ДТС
Ангеле – Лет во место, МКЦ

Останати претстави од Драмскиот театар - Скопје: Ловечка сказна, Коприварник, Ноќ спроти Водици, Клаустрофобична комедија, Собирен центар, Женски оркестар, Грев или шприцер, Харем, Ова не е американски филм, Свадбата на Фигаро, Арлекин - слуга на двајца господари, Мефисто, Сон на летната ноќ, Мала сцена за стари кловнови, Поручникот од Инишимор, Купидона, Ладало и други.Детски претстави:

Борила – Чудовиштата од нашиот град
Ерне Немечек – Децата од павловата улица
Главниот капетан - Џон пиплфокс

Филмови:

Молерот Кирца - Викенд на мртовци
Црвениот коњ, Големата вода и други...

ТВ серии:

Солунски патрдии, МРТВ
Наши години, МРТВ
Македонски народни приказни – 355 епизоди, МРТВ
Бушава азбука, образовна програма, МРТВ
Ајде да се дружиме, МРТВ
Добра ноќ деца, образовна програма, МРТВ

Награди:

Награда за најдобра улога за ликот Цанде во претставата „Солунски патрдии“ на фестивалот за Театарски игри „Војдан Чернодрински“ – Прилеп
1986 – најпопуларно ТВ лице според ревијата анкета на весникот „Вечер“

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios