„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

       
Ѓокица Лукаревски

 
                                 


Ѓокица Лукаревски, роден 1951 година во Скопје. Една година по зваршувањето на Факултетот за Драмски уметности во Скопје, во 1977 година се вработува во Драмски театар – Скопје. Со својата длабока доживувана актерска интерпретација Ѓ. Лукаревски посебно се истакнува во неколку претстави каде толкува главни и споредни улоги. Прв добитник е на Наградата за најдобра епизодна улога „Димче Трајковски“ што се доделува на традиционалната смотра на професионалните театри во Прилеп.

 

Поважни театарски улоги:

Иследникот – Карамазови од Д. Јовановиќ, ДТС
Зганарел – Дон Жуан од Молиер, ДТС
Крал Иби – Крал Иби од Жари, ДТС
Црниот ангел – Чудото на Св. Ѓорѓија од Р. Богдановски, ДТС
Драгиша – Косанчиќев венец од Л. Селениќ, ДТС
Павлов – Бркотница од Л. Биринскиј, ДТС
Јадигар – Јадигар од В. Манчев, ДТС
Аметистов – Зојкиниот стан од Бугалков, ДТС
Срекќо – Собирен центар од Д. Ковачевиќ, ДТС
Киро Стап – Чија си од С. Насев, ДТС
Крле Суџукот – Харем од С. Насев, ДТС

Како да ја убиеш сопругата и зошто, ДТС
Влатко – Од првиот здив од Д. Коцевски, ДТС 

И повеќе други претстави на сцената на матичниот театар како: Рибарски караници, Ју антитеза, Тетовирани души, Керубин 2096, Ноќта спроти Водици, Слободен лов, Медеја, Женски оркестар, Не сега драга, Балкански шпиун, Војцек, Собрани дела од В. Шекспир, Ладало и други.


Филмови:

Исправи се, Делфина (Споредна улога) - 1977

Пресуда (Главна улога) - 1977
Оловна бригада (Споредна улога) - 1980
Хај-фај (Споредна улога) - 1987
  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios