“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

       
Мето Јовановски

 Мето Јовановски, роден 1946 год. во с. Панчарево, Беровско. 1971 година завршува Театарска академија во Софија, Бугарија и истата година се вработува во Драмски театар Скопје. Неговата актерска кариера започнува на сцената на Народниот театар во Штип, каде настапува уште пред да се запише на студиите. Од тогаш, за многу кратко време Мето Јовановски се истакна како еден од водечките драмски уметници во Македонија, а и пошироко, на бившојугословенските простори. Од почетокот на својата кариера тој бележи една мошне разнообразна линија – од експресивна поривност до интимен лиризам, со која се истакнува на најголемите височини на современиот актерски израз. Унапредувајќи ја актерската игра и давајќи и еден артифициозен природен квалитет, како модерен актер Јовановски секогаш се залага за конкретни и свежи креации, притоа длабоко проникнувајќи во суштината на ликовите, подлабоко во трагичните јунаци, отколку во комичните ликови. Носител е на бројни главни улоги во истакнати претстави, но и во филмски проекти од антологиско значење за македонската театрска и филмска продукција. Добитник е на највисоките државни награди и признанија.Поважни театарски улоги:

Плетикоса - Болен Дојчин од Георги Сталев, Народен театар Штип
Вујко вања - Вујко Вања од Чехов, ДТС
Мечка, од Антон Чехов, ФДУ
Галеб од Антон Чехов, Кумановски театар
Јане Задрогаз – Јане Задрогаз од Горан Стефановски, ДТС
Хамлет – Хамлет од Шекспир, р. Слободан Унковски, ДТС

Еригон - Еригон од Јордан Плевнеш, р. Љубиша Георгиевски, ДТС
Варга – Празник на правдата, од Мазилу
Јоце – Хамлет од Долно Гаштани од И. Брешан
Симон – Диво месо од Горан Стефановски, ДТС
Бранко – Карамазови од Д. Јовановиќ, р. Паоло Маџели, ДТС
Франц – Стапица од Т. Ружевиќ, ДТС
Робеспјер – Смртта на Дантон од Бинхер, р. Паоло Маџели, ДТС
Актерот – Розенкранц и Гилдестерн де мрттви од Стопард, р. Златко Славенски, ДТС

Ивона кнегиња Бургундска, ДТС
Ју антитеза, ДТС
Цибра - Тетовирани души од Горан Стефановски, р. Паоло Маџели, ДТС

Дробац - Патувачки театар Шопаловиќ од Љубомир Симовиќ, ДТС
Трамвај наречен желба од Тенеси Вилијамс, ДТС
Ни ќар ни зијан од Братислав Димитровски, р. Димитар Станкоски, ДТС

Проколнатиот пејач - Проколнатиот пејач од Гилдерод, р. Владимир Милчин, фестивалски проект на „Сплитско лето“
Крик од Минов, р. Владимир Милчин, МНТ
Писание од Живко Чинго, р. Бранко Ставрев, МНТ
Порифириј - Злосторство и казна од Достоевски, р. Егон Савин, МНТ
Бесемјонов - Малограѓани од Горки, р. Паоло Маџели, Црногорско народно позориште;
Галеб од А. Чехов, р. Дејан Пројковски, Велешки театар
Медеја, ДТС
Ало будење, ДТС
Европа, ДТС
Мачка на вжештен лимен кров од Тенеси Вилијамс, р. Красимир Спасов, ДТС
Лет во место, ДТС
Момо - Комшилук наопаку, р. Ненни Делмастре, 2007, ДТС

Мартин - Коза, или Која е Силвија? од Едвард Олби, режија Дино Мустафиќ, ДТС, 2008


Режисерски ангажмани:

Вејка на ветрот од Коле Чашуле
Клуб на стари лордови од Мето Јовановски, Струмички театар
Филоктет од Милер, Велешки театар
Брачен плеј оф од Вајтхет, ДТС
Добра ноќ мајко од Морша Норман, ДТС
Монодрама Исповед на лудиот од Гогољ, ДТС
Халмет од Долно Гаштани од Иво Бершан, ДТСФилмски улоги:
Црни - Бели, бели свет, режија Олег Новковиќ, копродукциски игран филм, Р Србија, 2009

Гаго - Гола кожа, игран филм, р. Адис Бакрач, продукција HEEF Production, Сараево, 2008

Димче - Село гори .... , ТВ серија во продукција на Contra Studio DOO - Београд,  р. Радош Баиќ, 2008

Таткото на Вида - Као рани мраз, игран филм, р. Ѓорѓе Балашевиќ, Salayka production - Нови Сад, 2008

Отец Андреј – Тајната книга, р. Владо Цветановски, 2006
Лем – Големата вода, р. Иво Трајков, 2004
Авдија - Стршлен, р. Горчин Стојановиќ, 1998
Доктор – Ливада, р. Митко Панов, 1998

Феликс, р. Божо Шпрајц, 1996
Агим – Нечиста крв, р. Стојан Стојчиќ, 1996
Атанасие – Ангели на отпад, р. Димитрие Османли, 1995

Пред дождот, р. Милчо Манчевски, 1994
Оџа – Македонска сага, р. Бранко Гапо, 1993

Јевреји долазе, р. Првослав Мариќ, 1992
Илко – Тетовирање,  р. Столе Попов, 1991

Заминувањето од Пасквелија, р. Иван Митревски, 1991, ТВ Филм
Осамениот – Опстанок, р. Миле Гроздановски, 1990
Божа Муња – Куќа покрај пругите, р. Жарко Драгојевиќ, 1988
Режисерот – За сега без добар наслов, р. Срѓан Карановиќ, 1988
Штуц - Трст виа Скопје, р. Богдан Поп Ѓорчев, 1987

Хај Фај – Владимир Блажевски, 1987
Јанко – На пат за Катанга, р. Живоин Павловиќ, 1987
Драгослав Ковачевски – Среќна Нова `49, р. Столе Попов, 1986
Муса – Трговецот од Солун, р. Душко Наумовски, 1985

Нели ти реков, р. Стево Црвенковски, 1984
Симон – Диво месо, р. Горан Стефановски, 1984
Љубовникот – Комедијанти, р. Душко Наумовски, 1984 (ТВ серија)
Иван – Кратка средба, р. Слободан Деспотовски, 1984 (ТВ филм)

Црвениот коњ, р. Столе Попов, 1983
Настојување, р. Влатко Филиповиќ, 1982
Тумба, тумба, дивина, р. Јане Петковски, 1982 (ТВ филм)
Вани Урумов – Црвениот коњ, р. Столе Попов, 1981
Димитрије – Доротеј, р. Здравко Велимировиќ, 1981
Петре – Оловна бригада, р. Кирил Ценевски, 1980

Учителот, р. Васил Ќортошев, 1980 (ТВ филм)
Дудуле – Време води, р. Бранко Гапо, 1980

Најдолгиот пат, р. Бранко Гапо, 1977 (ТВ серија)
Нели ти реков, р. Стево Црвенковски, 1977 (ТВ филм)
Ѓорче – Пресуда, р. Трајче Попов, 1977
Дано – Сослушувањето на железничарот, р. Слободан Унковски, 1977 (ТВ филм)

Најдолгиот пат, р. Бранко Гапо, 1976 (Филм)
Дамјан – Колнати сме Ирина, р. Коле Ангеловски, 1973

Кукла, р. Димитрие Османли, 1973 (ТВ филм)


Награди:

Пет пати прогласен за Актер на годината според списанието „Екран“;
Седум пати наградуван на Театарските игри „Војдан Чернодрински“ во Прилеп;
Четири пати Лауреат на наградата „Милтон Манаки“
Награда на градот Скопје „13 Ноември“
Републичка награда „11 Октомври“ за поединечно актерско остварување (1980)
Републичка награда „11 Октомври“ за долгогодишни, особено значајни остварувања од интерес на државата;
Државна награда на Р. Македонија „Климент Охридски“
Златен венец на Фестивалот на Малите и експериментални сцени во Сараево (МЕСС), два пати за улогите во „Еригон“ и „Карамазови“;
Златна маска од весникот „Вечер“ за улогата Порфирие во „Злосторство и казна“ (Охридско лето)
Две Гранд-при на Фестивалот во Ниш за остварувања во филмовите „Среќна нова `49“ и „Тетовирање“
Награда за најдобра машка епизодна улога во филмот „Црвениот коњ“, на Филмски фестивал во Ниш;
Златна значка во Филмскиот фестивал во Врњачка Бања;
Златна клапа во Белград, за придонес во филмската уметност
Награда за најдобра машка улога на Меѓународниот фестивал на експериментални сцени во Риека, за улогата на Бесемјонов во „Малограѓани“ од Горки во режија на Паоло Маџели работена во Црногорско народно позориште;
Награда за најдобра машка улога за улогата на Момо во претставата „Комшилук наопаку“, на меѓународен театарскиот фестивал „Маруличеви денови“ – Сплит, 2008

Мето Јовановски е почесен член на Црногорско народно позориште;
Награда на театарскиот фестивал „Ристо Шишков“ - 2008, за најдобро актерско остварување во претставата „Коза, или која е Силвија“ од Едвард Олби, во режија на Дино Муситафиќ, Драмски театар.

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios