Протокол за работа на НУ Драмски театар Скопје

8 Октомври 2020

 

144aba6c568fde2fce1a77afef2ebf5c M

Општи правила

 

      Секој вработен и посетител во Театарот мора да се придржува кон пропишаните протоколи:

 • Во апаратите за дезинфекција на раце ке се користи aлкохолно средство за брза дезинфекција.
 • Административниот дел и службениот влез ке се дезинфицираат пред почеток на работното време и на крај на работното време соDezental 5% (во 5 литри вода се додава 100 мл средство).
 • Тоалетите во административниот дел ке се дезинфицираат пред почеток на работното време и на крај на работното време со Dezental 5%.
 • Тоалетите за публика ќе бидат затворени 2 часа пред почеток на претставата и ќе се дезинфицираат по нивно отворање и по завршување на претставата со Dezental 5%.
 • Влезната партија (делот кај билетара), салата за публика (гледалиштето) и фоајето на театарот ке се дезинфицираат 2 часа пред почетокот на претставата со Dezental 5% .
 • Гримиорните на актерите, шминкерна, реквизита и сцената ке се дезинфицираат 2 часа пред секоја проба или претстава соDezental 5%.
 • Реквизитата ќе се дезинфицира пред секоја проба и претстава со aлкохолно средство за брза дезинфекција.
 • Костимите на актерите ке ги дезинфицираат гардероберите пред проба или пред претстава со Dezental 0,2%.
 • Според општите правила за реализација на настани треба да се искористи само 30% од капацитетот на салата, односно 56 гледачи на претходно обележани места за седење.
 • Претставите ќе се изведуваат без пауза.
 • Се забранува задржување при влез и излез во фоајето.
 • Зголемување на времетраењето на влез и излез на публиката.
 • Се забранува оддржување на коктели во фоајето на театарот.

 

Протокол за билетара

 

 • Задолжително носење на маска во Театарот.
 • Поставување на дезинфекциона бариера за обувки.
 • Поставени и означени места за влез пред билетарата со соодветно растојание.
 • Поставено средство за дезинфекција на раце на влезот на Театарот.
 • Билетопродавачот работи со заштитна опрема (маска и ракавици )
 • Билетите се продаваат online и/или со картичка.
 • Персонализирање на продадените билети, односно регистрација при купување на билетите (име и презиме, контакт телефонски број)
 • Во просторот пред билетарата дозволено е присуство само на еден купувач на билети.

 

Протокол за публика

 

 • Задолжително носење на маска во Театарот.
 • Поставување на дезинфекциона бариера за обувки.
 • Поставени и означени места за влез на публиката со соодветно растојание.
 • Задолжително мерење на температура на секој посетител.
 • Доколку термометарот покаже температура над 37.3 степени, на лицето му се овозможува да остане во меѓупросторот или надвор од театарот 20 минути за повторно мерење. Доколку и по второто мерење термометарот покаже температура повисока од 37.3 степени истиот не се пушта да влезе во Театарот.
 • При влез во Театарот се почитува правилото на влез на еден по еден по означените позиции за да се запази растојанието помеѓу посетителите.
 • Гардеробата за публика е затворена (секој посетител гардеробата ја носи со себе во салата).
 • Излезот од сала е на принцип еден по еден со максимално придржување на растојание од 1.5 до 2 метра.
 • Забрането е задржување во фоајето или пациото на театарот пред или по завршување на претставата.
 • Распоредителите се одговорни за одржување на растојанието на публиката при влез или излез од Театарот.
Јануари
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav

Огласи

 • ДИРЕКТОР

  5. Катарина Коцевска Хаџи Василева

  Катарина Коцевска Хаџи Василева

  (11 април 1959, Скопје)

  Дипломира актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје (1982). Работи во Драмски театар Скопје од 1983 година. Покрај актерскиот ангажман во матичната куќа, настапува на театарските сцени низ Р.Македонија, и оставрува улоги и во телевизиски и филмски проекти. Коцевска е автор на неколку драмски текстови и потпишува неколку театарски режии. 

  Селективна театарографија:Емил (Еригон, 1982); Мира (Хај-фај, 1983);  Олга Бизјак (Карамазови, 1984);  Котис (Крал Иби, 1984); Салома (Салома, 1985); Луси (Авантурите на Понг и Луси, 1985); Маре (Тетовирани души, 1985); Марион (Смртта на Дантон, 1987); Сели (Закопано дете, 1987); Марија Малон (Р, 1987); Ели (Стапица, 1987);  Покојната Милица (Собирен центар, 1989); Прва ќерка ( Медеја, 1989); Весела (Ало, будење, 1990); Верче (Чија си, 1991); Галаба Рубен (Не сега драга, најдобро е попладне, 1991); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата ....и зошто, 1993); Праксагора (Жените од народното собрание, 1994);  Дијана (Питачка опера, 1996); Жена  (Три високи жени, 1996); Тимофеја Гордеевич Бугрова (Платонов, 1999); Карола Мартин (Мефисто, 2000);  Мајката на Леха (Падот на невиноста, 2002); Џилијен (Брачна игра, 2003); Босилка Ракаџиева (Хамлет од Долно Гаштани, 2005); Вера (Нашиот непрежален, 2006); Сопругата (Како да ја убиеш сопругата и зошто, 2008); Гертруда (Хамлет, 2010); Шабан бег (Солунски патрдии, 2013) 

  Селективна филмографија: Викенд на мртовци (1988); Пред дождот (1994); Самоуништување (1996); Вета (2001).

  Награди; Награда на Сојузот на социјалистичка младина на Македонија за улогата во „Хај-Фај“(1983);  Награда за најдобро актерскио остварување за улогата на Олга Бизјак во претставата „Карамазови” на МТФ „Војдан Чернодрински” Прилеп (1984);Награда за најдобра млада актерка во Југославија на фестивалот на Југословенски театар - Сараево, за улогата на Олга Бизјак Митиќ во претставата „Карамазови“ (1985); Награда за извонредна актерска двојка во дуодрамата „Брачна игра” од Едвард Олби, на IV Сеукраински фестивал „Тернопилски вечери” (Тернопил, Украина, 2003); Награда од публиката за најдобро актерско остварување на вечерта за улогата на Илиен во претставата „Брачна игра”  на XXII „Нушичеви денови” ( Смедерево, Р.Србија, 2005) и други.

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Одлука за избор на друг раководител - 25.2.2022
  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Јавен оглас

  Во прилог Јавниот оглас и Пријавата за вработување.

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Евиденција за лица овластени за вршење обработка на лични податоци на НУ ДТС

  Евиденција за лица овластени за вршење обработка на лични податоци на НУ ДТС

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот
 • Правилник за формата и содржината на јавниот оглас и на пријавата за вработување, начинот на спроведување на аудицијата, како и начинот на бодување

  Правилник за формата и содржината на јавниот оглас и на пријавата за вработување, начинот на спроведување на аудицијата, како и начинот на бодување

  Следни изведби
  4.02.2023 од 20:00 часот
  8.02.2023 од 20:00 часот
  9.02.2023 од 20:00 часот
  10.02.2023 од 20:00 часот
  11.02.2023 од 20:00 часот
  15.02.2023 од 20:00 часот
  16.02.2023 од 20:00 часот
  17.02.2023 од 20:00 часот
  18.02.2023 од 20:00 часот
  20.02.2023 од 20:00 часот

Следни претстави

Мојот маж
04 Февруари 2023
Како да се ограби банка - ОДЛОЖЕНА
08 Февруари 2023
Диши
09 Февруари 2023